Słodka masa, herbatniki i łyżka. Tak robię najpyszniejszy deser bez pieczenia
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, gorąco polecam prosty deser. Nic tu nie trzeba piec, a jedynie pokruszyć, podgrzać i wymieszać łyżką. W moim domu jest on przebojem jesieni i zimy i cała rodzina często o niego pyta. Woli bowiem zjeść ten domowy łakoć, niż sięgać po gotowe słodycze.
Z jakich składników zrobić słodką masę do deseru?
Słodka masa do tego ekspresowego deseru bazuje na czekoladzie. Ja wybieram zwykle mieszankę czekolady gorzkiej i deserowej. Dzięki temu deser ma dobrze zbalansowany smak. Jeśli jednak ktoś woli słodsze desery, może sięgnąć po czekoladę mleczną, a gdy mniej słodkie, po czekoladę gorzką. Czekoladę łamię na kawałki i umieszczam w rondelku razem z masłem. Całość podgrzewam na małym ogniu, mieszając, by składniki roztopiły się i połączyły w gładką masę. Na koniec do rondelka dodaję trochę miodu. Dzięki niemu masa ma lepszą konsystencję i ładny połysk.
Jak zrobić ekspresowy deser bez pieczenia?
Gdy mam już przygotowaną słodką masę, pozostaje tylko wymieszać ją z dodatkami. Zawsze są to herbatniki, które wcześniej tylko łamię na drobne kawałki lub niezbyt mocno kruszę (można wałkiem do ciasta). Najlepiej sprawdzają się tu herbatniki pełnoziarniste, bo mają bardziej ziarnistą strukturę i są zdrowsze. Można też jednak sięgnąć po klasyczne herbatniki petit beurre czy inne kruche ciasteczka. Do masy warto też dodać posiekane orzechy. Całość należy dokładnie wymieszać, przełożyć do formy i dobrze schłodzić. Ten deser kroję zwykle tak, by przypominał batoniki.
Przepis: Ekspresowy deser bez pieczenia
Szybki deser ze słodkiej masy i herbatników
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 300 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW rondelku umieść kawałki czekolady i masło. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki roztopią się i połączą. Na koniec wymieszaj je z miodem.
- Łączenie składnikówHerbatniki pokrusz na kawałki. Orzechy grubo posiekaj. Składniki dodaj do słodkiej masy, dokładnie wymieszaj łyżką.
- FormowanieMasę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, całość dobrze schłodź. Potem pokrój w kwadraty lub grubsze słupki.
Inne wersje ekspresowego deseru bez pieczenia
Do tego ekspresowego deseru można też dorzucić inne dodatki. Dobrze sprawdzą się tu pianki marshmallows, które wcześniej warto pokroić w niedużą kostkę. Dobrym pomysłem będzie także sięgnięcie po suszone owoce.